logo
 
  Gå med/ur mailinglista:
  
 
 
 

Profeten Muhammed, en enkel människa

Kategori: Muhammad
Publiserad: 27-08-2007

Trots hans ledarposition var Profeten Muhammed aldrig arrogant till beteendet, eller uppförde sig som om han vore bättre än någon annan. Han fick aldrig någon annan att känna sig lägre, oönskad eller förödmjukad. Han manade sina följare att leva välsinnat och ödmjukt; att frige slavar så fort möjligheten kom dem till hands, att skänka allmosa, särskilt till nödlidande och till föräldralösa barn samt fångar, detta utan någon lönesumma i åtanke.
Profeten Muhammed var aldrig girig eller snål. Han brukade äta väldigt lite och då väldigt enkel mat. Han hade inte som vana att fylla sin mage. Ibland hände det att han bara åt rå mat flera dagar i sträck. Muhammed brukade sova på en väldigt gemen madrass på golvet och hade i princip ingenting vad gäller bekvämligheter eller prydnader i sin bonad.

En dag försökte hans fru Hafsah – utan hans vetskap – göra hans sovplats bekväm för honom om natten, genom att dubbelvika hans halmmatta för att göra den mjukare för honom att ligga på. Under den natten sov han fridfullt, men råkade försova sig och missade gryningsbönen. När han fick reda på vad som hade hänt, blev han så skakad över vad som inträffat att han aldrig någonsin sov på det viset igen.

Enkelt leverne och belåtenhet var primära läror i Profetens liv: "Om du ser en person som välsignats med mer pengar och skönhet än du, se då till dem som har blivit välsignade med mindre." Sålunda kommer vi istället tacka Gud för Hans välsignelser, i stället för att känna oss berövade.

Folk brukade fråga hans fru ’Aishah som var dotter till hans första och mest lojale kompanjon Abu Bakr om hur han brukade leva och hur han uppförde sig i hemmet. Och hon brukade svara "precis som en vanlig man". "Han sopade huset, sydde sina egna kläder, reparerade sina sandaler, gav vatten åt kamelerna, mjölkade getterna, assisterade tjänarna med sina hushållssysslor och åt sina måltider med dem; och han brukade ge sig av till marknaden för att hämta det vi var i behov av."

Han bar sällan mer än ett par kläder på sig, vilka han själv brukade tvätta. Han var en hemkär, och fredsälskande människa. "När du inträder ett hus, be då Gud om att välsigna den," brukade han säga. Han hälsade på andra människor med: As-salamu ’alaykum – som innebär: "Må fred vare över dig” - ty fred är den vackraste saken på jorden.

Han hade stark tro på god etik och moral, hälsade alltid människor vänligt, och visade respekt för de äldre. Han sade en gång:

"Den av er jag mest håller av, är den med gott uppförande."

Alla hans dokumenterade ord och handlingar framställer honom som en man med oerhörd ödmjukhet, vördnad, optimism och fulländad visdom. Han hade stor kärlek för djur och för alla människor, i synnerhet sin familj.


Framför allt, var han en man som praktiserade det han lärde ut. Hans liv, både det privata och offentliga var den perfekt modellen för hans följare.

Profeten Muhammed fick inte många barn. Hans två söner som han fick med Khadijah avled när de var väldigt små, och ännu en pojke som han fick senare avled likaså. Å andra sidan hade han fyra döttrar som alla gifte sig och fick barn. Bland dem, den mest berömde, hans yngsta dotter Fatima som gifte sig med Profetens brorson 'Ali bin Abî Tâlib och gav honom två sonsöner, Al-Hasan och Al-Husayn, och två dottersdöttrar, Zeynab och Umm Kulthom.

 

 
  Copyright © Islamiska Forskningscentret 2010