logo
 
  Gå med/ur mailinglista:
  
 
 
 

Cordoba – Europas lärocenter på medeltiden

Kategori: Övrigt
Publiserad: 28-08-2007

Al-Hakam (796-822 e.k) – en tolerant ledare som respekterade sina rådgivares råd och som tyckte om lärande var inte bara personen som utökade den stora moskén i Cordoba, utan var även den som inrättade och stiftade det första
Universitet i Andalusien (forna Spanien).
När de första moderna universiteten i Europa florerade var det med säkerhet att de – om än omedvetna om sitt intellektuella arv - hade sina föregångare vid Nizimiyyah Universitetet, Bayt al-Hikmah av Bagdad, Qarawian av Fez och Universitetet av Cordoba.
Cordoba blev därför den största träffpunkten för lärande i hela Europa, i en tid då den övriga kontinenten var nedkilad i ignorans. I dess framfart blev Cordoba otvetydigt en av världens under.
En tidig skribent vid namn Lane-poole skrev:
”Till Cordoba hör all skönhet och ornament som behagar ögat och bländar dess syn. Hennes långa serie sultaner formar hennes krona av ära. Hennes halsband är upphängd med pärlor som dess poeter har insamlat från språkets hav. Hennes klänning är vad som utgör lärandets banderoll, väl sammanknutna av hennes vetenskapsmän. Och mästarna av varje konst och hantverk utgör fållen av dess klänningar.”

”När Cordoba stod som högst i sin blomning (det 8:e och 9:e århundradet), fanns där över 200.000 bosättningar tillsammans med 600 moskéer, 900 allmänna bad, 50 sjukhus och ett flertal stormarknader, vilka sörjde för alla former av handel och försäljning, inkluderat 15.000 vävare.”

”Man kunde promenera tio miles genom hennes gator under natten och alltid ha lampor som lyste upp gatorna för sig. 700 år senare, skulle detta fortfarande vara en innovation i London eller Paris, och likaså stenlagda gator.”

 
  Copyright © Islamiska Forskningscentret 2010